Du använder en utdaterad webbläsare som inte längre stöds. Vänligen uppgradera din webbläsare för en bättre upplevelse av timbro.se

Kultur

Farsoter och främmande kroppar

Vaccinets historia är en berättelse om nyfikenhet, systematiskt arbete och en förmåga att se bortom vidskepelse och orka kämpa mot förstockade makthavare och religiösa dogmer.

I segern över klanen föddes individen

Kampen mot släktbaserade äktenskap kan ses som nyckeln till Västeuropas unika utveckling till en plats av tillit och individuell frihet.

Lars Anders möter Torbjörn Elensky

Vart tog den bildade borgerligheten vägen? När förlorade kultur och bildning sin status i politiken och näringslivskretsar? Vilka är det som går på kulturevenemangen idag? Menade Fredrik Reinfeldt allvar när…

Europa och kulturens förnyelse

I essän "Europa och kulturens förnyelse", ursprungligen publicerad 1987, avfärdar Hans L Zetterberg 2000-talet som en ny frihetstid, eftersom vi har fått ”gränsvärden för det mesta” och ett kulturklimat som…

Vad vill oppositionen med kulturpolitiken?

Vad händer med kulturpolitiken vid ett eventuellt maktskifte i höst? Vilka visioner har oppositionspartierna för den svenska kulturpolitikens framtid? Vilka reformer vill man genomföra och vilka av Alliansens reformer vill…

Den borgerliga romanen och medelklassens självförakt

Under efterkrigstiden har medelklassen kommit att ersätta borgerskapet som beskrivning på den samhälls- och kulturbärande klassen. Medelklassen står i politikens centrum och är den grupp alla partier vill locka. Men…

Vad vill Alliansen med kulturpolitiken?

I samband med kulturutredningen 2007-2009 fördes en intensiv kulturpolitisk debatt i Sverige. När utredningen presenterade sitt betänkande fick det stark kritik från både höger och vänster, men sedan propositionen klubbades…

Moderna Mecenater – Från gåvoekonomi till entreprenörskap

Det senaste årtiondet har ett antal privatfinansierade konsthallar och museer sett dagens ljus i Sverige. För hundra år sedan var mecenatskapet utbrett inom konstlivet. Framgångsrika industrialister som Ernest Thiel skaffade…

Om pressetik i dagens kulturjournalistik

I takt med att kulturjournalistiken blivit mer politiserad och samhällskritisk har frågan om dess egenart kommit i fokus. När Aftonbladet publicerade Donald Boströms artikel om påstådda mord och illegal organhandel…

1 2