Press

Du kan också följa pressmeddelanden från oss på MyNewsdesk.com/se. Sök på Timbro

Björn Hasselgren och Eli Göndör knyts till Timbro

2 mars, 2015
Björn Hasselgren, teknologie doktor vid KTH och Eli Göndör, fil dr i religionshistoria från Lunds universitet, är från och med i dag senior fellows på Timbro. Hasselgren har en bakgrund på KPMG och forskar i dag om offentlig sektors effektivisering. Eli Göndör disputerade 2012 på en avhandling om religionens betydelse för unga muslimska kvinnors självständighet och är i dag en profilerad kommentator i frågor som rör religiös mångfald.

Timbro rekryterar chefsekonom från Finansdepartementet

18 februari, 2015
Jesper Ahlgren, tidigare politiskt sakkunnig på Finansdepartementet, blir chefsekonom på Timbro. Det är en nyinrättad tjänst som bland annat kommer att fokusera på att ta fram reformförslag för ökad konkurrenskraft samt på att granska regeringens politik, inte minst skattepolitiken. Rekryteringen är ett led i att stärka Timbros arbete för en friare ekonomi.

Timbro rankas som världens 88:e främsta tankesmedja

23 januari, 2015
Timbro rankas återigen som en av de 100 främsta tankesmedjorna i världen och intar plats 88 i årets 2014 Global Go To Think Tanks Report som publiceras av University of Pennsylvania och som lanserades igår, torsdag, i Washington DC. Indexet rankar 6 618 tankesmedjor i 182 länder över hela världen. Timbro placerar sig också på plats 48 över de mest framgångsrika tankesmedjorna i Europa.

Sture Eskilsson-stipendiat 2014: Alen Musaefendic för sitt arbete för individens frihet

20 januari, 2015
2014 års mottagare av Sture Eskilssons stipendium har utnämnts. Pristagaren är Alen Musaefendic, näringspolitisk expert vid Stockholms Handelskammare. Priset får Musaefendic för sitt mångfacetterade opinionsarbete där han bland annat har arbetat mot en kollektiviserande syn på muslimer. Mottagaren belönas med en resa till USA.  

Ny rapport: "Från papper till padda"

8 januari, 2015
Fortfarande känner vi igen innehållet – ordet är detsamma – men ytan har genomgått flera metamorfoser och pånyttfödelse efter kriser. Från grottväggar till djurskinn; från papyrus till papper; från datorskärm till portabla läsplattor och smarta telefoner.Bokbranschen är under snabb förändring både i Sverige och internationellt. Den digitala utvecklingen med smarta telefoner, surfplattor och andra tekniska lösningar har gett den mångåriga, traditionella bokindustrin nya möjligheter, men har också skapat problem då lagstiftning och regler ännu inte anpassats.

Nationalekonom: Svensk koldioxidskatt är för hög

19 november, 2014
Svensk koldioxidskatt är för hög. Det framgår av en ny forskningsöversikt som släpps på Timbro i dag. I rapporten “Rätt pris på koldioxid” konstaterar Jacob Lundberg, nationalekonom och doktorand vid Uppsala universitet, att skatten bör sänkas med två tredjedelar. – Forskningen visar att priset på koldioxid bör vara högst 300–400 kronor per ton. Men svensk beskattning ligger på över 1000 kronor per ton. Vi överbeskattar koldioxid, vilket ger oss en ineffektiv klimatpolitik, säger Jacob Lundberg.

Ny rapport: Kolonialismens institutionella arv

14 november, 2014
I den återuppblossade debatten om kolonialismen missar deltagarna den konsekvens som har störst relevans i dag: det institutionella arvet. Det framgår av en ny rapport av Fredrik Segerfeldt, i vilken han går igenom vad de mest inflytelserika forskarna har att säga i frågan.

Ny bok: "Människor för JA!" av Lars Göran Johansson

13 november, 2014
Året är 1994 och trots rädslan för det utländska, oron inför förändringar och viljan att sätta käppar i hjulet för etablissemanget så har svenska folket röstat ja till ett medlemskap i EU. Trots oddsen, vann vi. I dag ser vi delvis samma konfliktlinjer. Många människor känner sig främmande inför förändringar och den oron är en del av förklaringen till höstens valresultat liksom den kritik som förs fram mot såväl EU som nya frihandelsavtal. Det finns tydliga lärdomar att dra från kampanjen, särskilt om man vill försvara den svenska öppenheten.